WWF ber regjeringen få slutt på ulovlig jakt | WWF Norway

WWF ber regjeringen få slutt på ulovlig jaktPosted on 14 March 2014   |  
Gaupe, vinter
Sist uke ble det avslørt et grufullt eksempel på lovlig gaupejakt i Norge. Ei gaupe ble funnet død, bunnet til en stein på bunnen av Trondheimsfjorden.
© WWF / Roger Leguen
Halvparten av ulvene som dør i Skandinavia er sannsynligvis offer for ulovlig jakt. Sist uke uke ble det avslørt et opprivende eksempel på ulovlig gaupejakt i Norge. Nå ber WWF norske myndigheter om å trappe opp kampen mot miljøkriminalitet.

- På vegne av WWF ber jeg dere ta denne grufulle typen miljøkriminalitet på alvor. Dette er handlinger som mangler enhver respekt for de ville dyrene som hører hjemme i naturen vår, skriver generalsekretær Nina Jensen i WWF i et brev til Klima- og miljøminister Tine Sundtoft og justisminister Anders Anundsen.

Bakgrunnen er avsløringen i Trønder-Avisa om at dykkere har funnet en død gaupe på bunnen av Fættenfjorden mellom Levanger og Stjørdal i Nord-Trøndelag. Ribbeina til gaupa var knust, og den hadde et tau rundt halsen og i enden av tauet var det festet en stor stein. I vinter har miljømyndighetene ikke åpnet for gaupejakt i de aktuelle kommunene, og all jakt på gaupe er derfor forbudt i området.

Obduseres
Gaupa som ble funnet på fjordbunnen er sendt til Veterinærinstituttet for videre obduksjon og søk etter dødsårsak. Det opplyses også at rutinemessig etterforskning er startet.
- Det er ikke et sivilisert land verdig at ville dyr skal behandles på denne grufulle måten, sier Jensen.

Lovbryterne straffes sjelden

Det har vært lenge kjent at det skjer miljøkriminalitet mot rovdyr i Norge. Halvparten av alle ulvene som dør i løpet av et år i Skandinavia dør på grunn av ulovlig jakt, ifølge det skandinaviske forsknings- og overvåkingsprosjektet Skandulv. Dessverre er det sjelden at de skyldige blir tatt for den ulovlige jakta.

Må prioriteres
- Jeg ber dere gi politimyndighetene klar beskjed om at denne type kriminalitet skal prioriteres, slik at det ikke blir like lett å slippe unna med denne typen grusomheter i framtida. Jeg mener også at bevilgningene til bekjempelse av miljøkriminalitet må økes, og at Økokrim må styrkes på dette området. Dette er også et tema jeg ber dere ta opp med deres svenske kolleger, for å sikre et best mulig samarbeid over landegrensene, heter det i brevet fra Jensen til Sundtoft og Anundsen.
Både i Norge og internasjonalt regnes kriminalitet mot ville dyr for å ha lav risiko for de kriminelle på grunn av manglende oppfølging, og få tiltak for å få straffet de ansvarlige.
Gaupe, vinter
Sist uke ble det avslørt et grufullt eksempel på lovlig gaupejakt i Norge. Ei gaupe ble funnet død, bunnet til en stein på bunnen av Trondheimsfjorden.
© WWF / Roger Leguen Enlarge
- Slik jeg ser det er det ikke et sivilisert land verdig at ville dyr skal behandles på denne grufulle måten, sier generalsekretær Nina Jensen.
© Ivan Tostrup Enlarge

Kommentarer

blog comments powered by Disqus