Lysende start for viktig miljøkamp - over 23 000 elever med på telysjakten. | WWF Norway

Lysende start for viktig miljøkamp - over 23 000 elever med på telysjakten.Posted on 26 January 2012   |  
Rasmus Hansson fra WWF, Nina Schefte fra IKEA og Heidi Sørensen var alle med og lanserte telysjakten på Mellomnes skole
© Christian Johander / WWF Norge
Barneskoleelever over hele Norge har så langt kildesortert fire millioner telys i forbindelse med en landsdekkende kampanje for å øke kunnskapen om resirkulering av aluminium.

Under den offisielle åpningen av Telysjakten i oktober satte statssekretær Heidi Sørensen i Miljødepartementet i gang den landsomfattende opplysningskampanjen. WWF og IKEA har, i samarbeid med Hydro, Grønt Punkt og Syklus, engasjert 1. til 4. klassinger fra hele landet i Telysjakten, en konkurranse om til å samle inn flest brukte telys per elev innen 31. mars.

Halvveis ut i konkurransen har miljøengasjementet blant landets 1.- 4. klassinger overgått alle forventninger. Mer enn 23 000 elever fordelt på 1 212 klasser har så langt samlet inn, talt og registrert i overkant av fire millioner brukte telys. Det tilsvarer 2,8 tonn aluminium – eller den mengden aluminium som trengs til å lage 572 sykler.

– Responsen har vært overveldende. Klasser fra alle landets 19 fylker er representert i konkurransen, og hver eneste uke får vi henvendelser fra lærere som forteller om elever med miljøengasjement og pågangsmot, sier leder for bærekraft i IKEA Norge, Nina Schefte.

Aluminium er vårt nest mest brukte metall og finnes naturlig i store forekomster over hele verden. Produksjonen av aluminium er energikrevende, men metallet er resirkulerbart og kan resirkulers igjen og igjen uten at det forringer kvaliteten. Og fordi aluminium inneholder så mye energi, trenger man under gjenvinning bare fem prosent av den energien man brukte da metallet ble produsert første gang.

– Telysjakten sparer miljøet for CO2-utslipp og viser viktigheten av å spare og bruke ressurser om igjen. Samtidig vil vi øke kunnskapen om miljø- og naturressurser, og sette fokus på verdien av aluminium som en gjenvinnbar ressurs. Svært få nordmenn er klar over at brukte telyskopper kan leveres på returpunkt for metallemballasje landet rundt, sier generalsekretær i WWF, Rasmus Hansson.

Evig liv

Den manglende kunnskapen om at brukte telys kan gjenvinnes ble bekreftet i en landsomfattende undersøkelse gjennomført av analysebyrået YouGov i forkant av kampanjen. Hele 72 prosent svarte da at de kaster telys, laget av aluminium, rett i søpla.

– Halvveis i konkurransen opplever vi nå at skoleelevene har greid å vekke de voksne også. Flere forbrukere har kontaktet oss og spurt hvor de kan levere brukte telyskopper, sier Nina Schefte i IKEA.

Det er liten tvil om at det er mange flere telys å resirkulere. Hvert år selges det rundt 200 millioner telys i Norge. Dersom syv av ti havner i søpla, betyr det at 140 millioner brukte telys går glipp av et energibesparende evig liv.

Foreløpig er Akershus (120 klasser), Hordaland (100) og Møre og Romsdal (96) de fylkene med flest skoleklasser representert. Vinnerklassen får en tur til Hydros resirkuleringsanlegg i Holmestrand. For å se hvor mange brukte telys norske elever klarer å samle inn før 31. mars, følg med på telysjakten.no.


For ytterligere informasjon, kontakt:
Cathrine Myhren, kommunikasjonsrådgiver IKEA Norge, tlf.: +47 400 75 600
Ina Toften, informasjonssjef i WWF Norge, tlf: +47 959 05 947

Rasmus Hansson fra WWF, Nina Schefte fra IKEA og Heidi Sørensen var alle med og lanserte telysjakten på Mellomnes skole
© Christian Johander / WWF Norge Enlarge

Kommentarer

blog comments powered by Disqus