Solhjell tror på gjennombrudd for fornybar energi i Oljefondet | WWF Norway

Solhjell tror på gjennombrudd for fornybar energi i OljefondetPosted on 10 April 2018
Stortinget må la Oljefondet få lov å investere i infrastruktur for fornybar energi, mener generalsekretær Bård Vegar Solhjell i WWF Verdens naturfond.
© Marius Nyheim Kristoffersen
- Det er på høy tid at Stortinget vedtar et klart mandat om å la Oljefondet investere i infrastruktur for fornybar energi, som solenergianlegg og vindparker.
Det sier generalsekretær Bård Vegar Solhjell i WWF Verdens naturfond.

 
I vår er det klart for ny runde med stortingsdebatt om fornybar energi i Oljefondet. Bård Vegar Solhjell er optimist foran stortingsbehandlingen.
- Da finansminister Siv Jensen la fra årets stortingsmelding om Oljefondet, sa hun at hun var forberedt på å få en bestilling fra Stortinget i denne saken. Den bestillingen bør hun få. Dette spørsmålet er nå så godt utredet at det bør være klart til en beslutning i vår, sier Bård Vegar Solhjell.

Se tidslinjen for Oljefondets vei mot fornybar energi
 
- Enorme muligheter
Han mener Stortinget bør sørge for at Norges Bank får vide nok fullmakter til å gå inn i de nye fornybarinvesteringene.
- I stortingsmeldingen foreslår departementet å se investeringer i fornybar energi som noe Oljefondet bør gjøre under en spesiell ordning for miljørettede plasseringer. Da er jeg bekymret for at de ikke helt ser de enorme mulighetene for lønnsomme investeringer som energiomstillingen innebærer. Helt siden 2006 har Norges Bank bedt om mandat som gjør det mulig for dem å utnytte slike muligheter. Nå må de få det, sier Bård Vegar Solhjell.
 
Lang prosess, mange vurderinger
Det er fem år siden WWF Verdens naturfond, sammen med finansaktører som Storebrand og KLP, og en rekke miljøorganisasjoner, foreslo å la Oljefondet investere inntil fem prosent av verdien i infrastruktur.
- Siden den gang har utviklingen av fornybar energi i verden skutt voldsom fart. De argumentene som var gode for fem år siden, er mye bedre i dag. På energimarkedene er fornybar energi den nye normalen. Jo lenger Oljefondet nektes å ta del i denne utviklingen, desto flere gode muligheter går fondet glipp av, sier Bård Vegar Solhjell.
Han minner om at Oljefondet ble opprettet for å dele oljerikdommen med fremtidige generasjoner.
- Klimaendringene er en trussel mot fondets verdier, men tiltakene for å bremse endringene, skaper gode investeringsmuligheter for fondet, sier Solhjell.
 
Stortinget må la Oljefondet få lov å investere i infrastruktur for fornybar energi, mener generalsekretær Bård Vegar Solhjell i WWF Verdens naturfond.
© Marius Nyheim Kristoffersen Enlarge