Lemur | WWF Norway


Lemur 
	© R.Isotti, A.Cambone - Homo Ambiens / WWF

Lemurer

Lemurer finnes naturlig kun på Madagaskar. Takket være avstanden til det afrikanske kontinentet, fikk lemurene utvikle seg til en rekke forskjellige arter gjennom årene. I dag finnes det 111 lemurarter på Madagaskar.
stott_wwf 
	© WWF-Norge
© WWF-Norge

Lemurenes liv

Lemuren trenger skog for å leve, og nesten alle lemurer tilbringer mesteparten av tiden sin i trærne. De er sosiale vesen som lever i grupper. De fleste små lemurer er aktive om natten, mens de store er aktive om dagen. De bruker stemme, lukt og bein til å kommunisere med. 

Lemurene er høylytte dyr og lager lyder som varierer fra brunlemurens små grynt, via pipelydene muselemuren lager, til de skjærende, høylydte ropene til indrilemuren, en lyd mange sammenligner med en krysning mellom en politisirene og hvalsang. 

Hunnen går drektig i 4-4,5 måned og føder som regel én unge.
Sifaka 
	© WWF / Martina Lippuner
© WWF / Martina Lippuner
Sifakalemur

Kjennetegn

Lemurer er noen søte luringer. De er i slekt med, og regnes som forgjengerne til, aper. På norsk kalles lemurene ofte for «halvaper».

Lemuren har myk pels og store øyne. Det finnes i dag omtrent 50 forskjellige lemurarter, fra den bittelille muselemuren som bare veier 28 gram, til den 10 kilo tunge indrilemuren.

Alle de største lemurartene er utryddet. Den aller største lemurarten som har blitt oppdaget er Archaeoindris, som veide mellom 160 og 200 kg. Den ble utryddet når menneskene slo seg ned på Madagaskar for omtrent 2.000 år siden.

De fleste lemurer er sky og ikke så lett å oppdage. Men noen steder, som på Nosy Komba nordvest på Madagaskar, er de beskyttet av en lokal overtro som gjør at de ikke er blitt jaktet på eller plaget av mennesker. Så der er de ikke redde for oss heller. Faktisk er de ganske nysgjerrige, og liker å nappe damene i skjørtekanten og stjele bananer fra intetanende turister. 

Ordet lemur kommer av det latinske lemures, som betyr “spirit of the night” (nattens ånd). Ordet referer sannsynligvis til at mange av lemurene er aktive om natten og har store øyne som reflekterer lys. Noen steder på Madagaskar er det en del overtro forbundet med lemurene, og gammel overtro enkelte steder viser til at lemurer bringer uhell. 
Gruppe danser avgårde på bakken i karakteristisk stil med halen rett til værs.  
	© WWF / Martin Harvey
Ring-halet lemur (Lemur catta).
© WWF / Martin Harvey
Ring-halet lemur

Kosthold

Lemuren er hovedsakelig vegetarianer, og spiser stort sett frukt og blader. Noen få spiser også litt insekter og edderkopper. Banan er favorittmaten.

Trusler

Alle lemurartene regnes som utrydningstruede, og cirka 15 arter har allerede blitt utryddet, hovedsaklig på grunn av hogst av skog og jakt. 
En middels stor lemur. Portrett av en hann og en hunn. Finnes i regnskogen på østkysten av ... 
	© WWF / Martin Harvey
© WWF / Martin Harvey
Rødmaget lemur