Jaguar | WWF Norway


 
	© Michel Gunther / WWF

Jaguar

  • Vitenskapelig navn

    Panthera onca

  • Habitat og leveområder

    Sør-Amerika og Mellom-Amerika, i skogen og på savannen

  • Lengde

    110-190 cm

  • Vekt

    Hann: 55 kg, hunn: 36 kg

  • Populasjon

    Synkende

  • Tilstand

    IUCN Rødliste: Nær truet

stott_wwf 
	© WWF-Norge
© WWF-Norge

Leveområder

Jaguaren lever i Sør-Amerika og Mellom-Amerika, både i skogen og på savannen. Den foretrekker å leve i nærheten av vann.

Kjennetegn

Jaguaren ligner på leoparden, men det er mange forskjeller mellom dem. Jaguarens pels har et rosettmønster, men rosettene er litt annerledes i formen enn leopardens og har dessuten små prikker innvendig.

Fargen er vanligvis blek gul til rødbrun, men det finnes også sorte jaguarer.

Jaguaren har et større hode og et kraftigere bitt enn alle andre kattedyr.

En jaguar kan ikke brøle slik som andre store kattedyr. Det blir med grynt, knurr og stønn. Knurringen skjer først og fremst dersom dyret er truet.

Normalt er jaguaren 110-190 cm lang, målt fra snute til halerot, men hanner på langt over to meter har blitt målt. I tillegg kommer halen på 46-76 cm.

Hannen veier gjennomsnittlig 55 kilo og hunnen 36 kg. Man har funnet en hann som veide hele 158 kilo.

Jaguaren kan bli 24 år gammel.

Sorte jaguarer og flekkede jaguarer kan pare seg med hverandre, og få både flekkede og sorte unger i samme kull.
Jaguar, Panthera onca 
	© Anthony B. RATH / WWF
© Anthony B. RATH / WWF
Svart Panter, Jaguar 
	© WWF / Anthony B. Rath
© WWF / Anthony B. Rath

Kosthold

Jaguaren jakter som oftest på tapir, hjort, flodsvin og navlesvin, men kan også nedlegge alligatorer, anakondaer og sumpskilpadder.

Jaguaren kan også fiske ved å bruke halen som fiskesnøre. Med halespissen lokker den fiskene til overflaten og slår dem så ut av vannet med forpoten, slik som en bjørn.

Trusler

Jaguaren er ofte blitt jaktet på fordi den har tatt husdyr. I tillegg blir leveområdene overtatt av mennesker. Derfor er den sjelden, eller utryddet, i mange områder.
Jaguar, Panthera onca 
	© Anthony B. Rath / WWF
Jaguaren er større enn leoparden, og den har det kraftigste bittet av alle kattedyrene.
© Anthony B. Rath / WWF

Sorte og flekkede i samme kull

  • Sorte jaguarer og flekkede jaguarer kan pare seg med hverandre, og få både flekkede og sorte unger i samme kull.