Hvithai | WWF Norway

Hvithai

Carcharodon carcharias

Hvithai – fryktet og sårbar

Hvithaien er verdens største (kjente) rovfisk. Den har 300 tenner, men tygger allikevel ikke maten sin. Haien river byttet opp i passe store biter som den svelger hele. Hvithaiens tunge og torpedoformede kropp gjør at den svømmer fort og effektivt, og om den ser et bytte kan den akselerere utrolig raskt. Byttene består stort sett av en blanding av mindre fisk, store seler og delfiner.

Antall hvithaier minker stadig og i dag er den sjelden på grunn av etterspørsel etter haitenner og haifinner, og fordi det blir drevet sportsfiske på den. I tillegg kan den vikle seg inn i fiskenett, og nett som beskytter strender mot rovfisk.

Fordi denne rovfisken befinner seg i toppen av den marine næringskjeden er hvithaien viktig for livet i havet. WWF støtter forskning og overvåking av hvithaien. Denne informasjonen blir brukt til å lage bevaringsplaner i områder hvor hvithaien oppholder seg, og til å finne ut hvordan vi kan beskytte den mot fiskenett og sportsfiske.

WWF jobber for å redde utrydningstruede arter og for å redusere klimaendringene. Arter som hvithaien er avhengig av det. Bli en del av arbeidet – bli WWF-fadder!

Bli WWF-fadder